Tekstschrijver Texel
Veel mensen associëren mij en mijn schrijfwerk met Texel. Ik woon niet op Texel, maar ik heb inderdaad een innige band met het eiland. Het is het eiland van mijn familie, de naam "Plaatsman" geldt ook als een echt Texelse naam. Zelf ben ik er niet geboren, maar wel altijd veel geweest. Ik heb ook verschillende boeken over Texel geschreven en houd me intensief bezig met het eilander dialect, het Tessels. Geen wonder dus dat ik als tekstschrijver Texel veel dank verschuldigd ben.
Texel, bron van inspiratie
Texel is een prachtige plek, niet alleen voor tekstschrijvers. Het goed bewaarde landschap, de verstilde dorpjes, die wolkenluchten die elk uur weer anders zijn... Het spreekt allemaal erg tot de verbeelding. Zelf merk ik ook wel dat schrijven over Texel me gewoon makkelijk afgaat. Het is een heerlijk onderwerp, ik kan er pagina's over volschrijven zonder dat me dat op enig moment verveelt. Dat is bij veel van de andere zaken waar ik over schrijf toch wel anders.
Dat Texel inspirerend is, trekt ook de toeristen. Het eiland heeft aan dat toerisme veel te danken. Voorzieningen die elders allang van het platteland verdwenen zijn, kunnen op Texel in stand worden gehouden, omdat de toeristen voor voldoende markt zorgen. Het toerisme zorgt voor werkgelegenheid, direct en indirect. Daar pluk zelfs ik de vruchten van. Er is immers een grote vraag naar informatieve teksten over Texel, in het Nederlands en het Duits, en die teksten kan ik leveren. Zo werkt het succes van Texel door tot in Alkmaar.
Texel als netwerk
Alkmaar, daar woon ik. Ik woon "aan de Overkant". Zo zegt men dat op Texel. Heel de wereld buiten Texel, dat is de Overkant (met de klemtoon op -kant). Het is een mooie manier om naar de wereld te kijken, vind ik, maar Overkanters stellen er zich ook wel een soort isolatie bij voor. Ik proef nogal eens dat men Texel ziet als een gesloten gemeenschap, een wereld waar je nooit tussenkomt als buitenstaander. Het maakt Texel een beetje mysterieus.
Zelf ervaar ik Texel helemaal niet zo. Maar ja, ik ben dan ook een hybride Overkanter. Mijn familie komt van Texel, ik spreek zelfs Tessels, ik ken Texelaars en veel Texelaars kennen mij. Hoezeer ben ik dan nog een buitenstaander? Mijn ervaring is nou juist dat je op Texel makkelijk met elkaar in contact komt, de lijntjes zijn nog korter dan in Alkmaar. Dat is voor mij als tekstschrijver ook wel zo prettig. Het eiland is een "netwerk", mensen weten mij prima te vinden als ze teksten nodig hebben. Gelukkig maar, want ik schrijf dus heel graag over Texel, ik laat mij graag vinden in zo'n geval.
Tekstschrijver op Texel?
"Maar wil jij dan niet op Texel wonen?" vragen mensen me vaak. Ja hoor, dat wil ik wel. Ik vind Texel een prima plek om te wonen, ik vind er alles wat ik nodig heb en weet hoe gezellig het er kan zijn. Maar ik vrees dat ik om die wens uit te laten komen mijn teksten toch wel wat duurder moet verkopen dan ik nu doe. Er is op Texel een geweldig tekort aan woningen en dat zie je terug in de huizenprijzen. Op Texel wonen is voorlopig niet zo realistisch en ach - Alkmaar heeft ook wel wat, natuurlijk.
Dat ik niet op Texel woon houdt me verder niet tegen er heel vaak te komen. De bootverbinding is uitstekend. Elk uur kun je over. Ik ben heel regelmatig op Texel, bijvoorbeeld om er met opdrachtgevers af te spreken. Ik kom er ook voor mijn onderzoek naar het dialect van Texel, of gewoon voor de gezelligheid. Wie met mij in zee gaat hoeft dus niet zelf naar de Overkant te komen, we kunnen gewoon op het eiland af te spreken, dat gaat voor mij vanzelf.
Texelse teksten van Marcel Plaatsman Teksten
Voor mijn Texelse opdrachtgevers schrijf ik haast altijd over Texel. Veel van de teksten die op het eiland nodig zijn hebben immers de toeristen als doelgroep. Ik schreef het hierboven al: het verveelt mij niet. Het is juist mooi om als tekstschrijver Texel als specialisatie te kunnen hebben! Ik schrijf ook niet steeds dezelfde verhalen. Dat er schapen op groene weilanden staan, dat weten die toeristen onderhand ook wel. Ik vind het juist leuk om in mijn teksten de aandacht te vestigen op minder bekende stukjes Texel.
Texelse teksten zijn één ding, Tesselse bestaan ook. Ik kan schrijven in het dialect. Sterker nog, mijn boek Beurd en deen: Tessels ferlede op sien Tessels is helemaal in het Tessels geschreven. Voor commerciële partijen ligt het misschien niet zo voor de hand om in een lokaal dialect te publiceren, maar het kan juist een leuke manier zijn om je bedrijf onder de aandacht te brengen. Voor Overkanters draagt dat Tessels dan toch bij aan de eigenzinnigheid die ze nou juist zo waarderen aan het eiland.
Of het nu gaat om Nederlands, Tessels of zelfs Duits, ik praat graag met je verder over een mogelijke samenwerking. Ik vind het nooit een punt om naar Texel te komen en anders spreken we wel af op de boot of in Den Helder. Mijn woorden haal ik overal vandaan, mijn inspiratie komt toch net iets vaker dan gemiddeld van Texel af. Dat mag van mij nog wel even zo blijven.